Та ЧШӨ-өөр оношлогдоод удаагүй, яаж хооллохоо мэдэхгүй
байгаа бол хамгийн эхлээд эмнэлзүйн хоолзүйчид хандаж хоол, шим тэжээлийн
үнэлгээ хийлгэн дүгнүүлсний дараа хоолоо хэрхэн яаж боловсруулах, хэмжих,
хүнсний сонголт, хооллолтын дадал зуршилын талаарх зөвхөн өөрт тохирсон
зөвлөгөөний дагуу хооллоход энэ өвчний хүндрүүлэхгүй байх боломжтой.
Та бүх хүнсийг идэж болно гээд боддоо.
ХАМГИЙН
ЧУХАЛ НЬ ЕРДӨӨ Л ХЭМЖЭЭ
Тогтмол цагт – Тогтмол хэмжээтэй
Нүүрс усны тэнцвэртэй хуваарилалт
Хоол хүнсэн дээр гол анхаарах шимт бодис:
– Нүүрс ус
– Өөх тос юм.
Нүүрс ус нь нийт илчлэгийн 40-60% эзлэх бол өөх тос- 15-30 хувийг тус тус эзлэнэ.
Үр тарианы сонголт: Эслэгээр баялаг хүнсийг түлхүү сонгох, Үүнд:
– Бүхэл үрийн гурил, гурилан бүтээгдэхүүн
– Будаа, киноа, гурвалжин, шар, хөц, хар, австрали гэх мэт эслэг ихтэй
– Төмс, амтат төмс
– Глютингүй гурил, гоймон
– Бүхэл үрийн гоймон
– Гликемийн индекс дунд болон багатай хэсгээс сонгож хэрэглэх
САХАР БАГАТАЙ ЭСЛЭГ ИХТЭЙГ СОНГОЦГООЁ
Сахар ихтэй хүнс | Эслэг ихтэй хүнс |
Загасан талх, Багет, кроссант, кремтэй боорцог Бялуу, кекс Пицца, хот дог, Чихэр, резинэн, набор Зайрмаг, Газтай ундаа Жимсний ундаа Бүх төрлийн чихэр Шоколад, шоколадны сироп Өглөөний сериалууд Үзэм Тарвас Банана Манго Найруулдаг кофе Кетчуп Чипс Чихэрлэг төмс Шарсан төмс Бэлэн гоймон Томат паста Саладны соус Зөгийн бал Иогурт, чихэрлэг тараг Сахрын пудра | Бүхэл үр тариа, гурил Бүхэл үрийн талх Хөц будаа Гурвалжин будаа Шар будаа Киноа будаа Арвайн гурил Гүн ногоон өнгийн хүнсний ногоо Брокколи Бууцай Хаш Ногоон хулуу Байцаа Брюссель байцаа Сэвэг зарам Бүх төрлийн шош Амтат төмс Авокадо Алим Киви Лууван Мандарин Чиа үр, Маалингын үр Бүйлс Ангаахай самар |